fredag 17 april 2015

Att dansa i karnevalståg


Att dansa i karnevalståg är speciellt. Det är få saker som slår känslan av att erövra gatan och ta plats där vanligtvis trafik dominerar och att möta människor där de är, oavsett om de kommit för att titta eller bara råkar finnas på plats. Har man gjort det en gång så vill man oftast göra om det, men man lär sig också att det är en del saker som kan vara bra att förbereda sig på redan innan, då det skiljer sig en del mot att dansa "på vanligt sätt". Här är en guide för att göra ditt intåg i ett karnevalståg lite smidigare och så att även din första karnevalsupplevelse blir så trevlig som möjligt.


Kvällen före

Det tar ganska mycket att dansa i ett karnevalståg och möjligheterna till att få i sig vatten under tågets gång är ofta begränsade, såvida man inte har någon som kan bistå en med det. Försäkra dig redan kvällen innan om att ha druckit ordentligt så att du har en bra vätskebalans i kroppen. Se eventuellt också till att få i dig extra salter som hjälper till att binda vätska i kroppen och att du har ätit ordentligt så att du har en stabil grund även där.


Samma dag

Ordentlig frukost! och mer vätska! Minimalt med kaffe/te eftersom det är vattendrivande. Ta eventuellt med någon form av näring som tar liten plats, se mer under rubriken Värdesaker.


Solskydd och makeup

Särskilt om solen skiner är det viktigt att komma ihåg att smörja in sig med solskydd, eftersom man vistas i den under flera timmar och det kan bli ganska så gassigt. När du lägger makeup; tänk på att den ska hålla för en varm dag i solen utan att börja rinna, så välj gärna något mer vattenfast alternativ :)


Skor

Eftersom man dansar långa sträckor på asfalt och gatsten så är det viktigt med ett par bra skor som sitter bra på foten och inte ger skavsår. För säkerhets skull så kan man redan innan stärka upp huden med skavsårsplåster. Kom ihåg att det är annorlunda att dansa mot att gå, så kolla att sulan funkar ihop med underlaget då ett vanligt problem är att de fastnar lite väl mycket, vilket kan ge problem med knäna om man gör mycket vridrörelser.




Tv en axelremsväska knuten runt höfterna
och th en midjeväska för värdesaker.
Foto: Barbro Fröjd

Värdesaker

Undvik att ta med alltför mycket packning. Räkna med att du kommer att behöva bära dina saker på dig, såvida du inte har någon som kan hjälpa dig med det. Det mest praktiska är att ha någon form av midjeväska, gärna en som smälter in och blir en del av kostymen. En axelremsväska kan vara snygg, men blir lätt otymplig och dessutom kan man få skavsår av axelremmen uppe vid halsen om man snurrar mycket.


Smycken

I sådana här sammanhang kan det vara en bra idé att begränsa mängden armsmycken. Jag gjorde en gång misstaget att inviga min allra största armspiral under ett fyratimmarståg, förtjust i den som jag var. Det kommer jag inte att göra om. Eftersom man dansar med lyfta armar under en längre tid så adderar varje extra armband ganska så mycket vikt i längden. Satsa hellre på större halssmycken som kan hjälpa till att skydda dekolletaget från solen.



Fingercymbaler

Vare sig du känner dig hemma med cymbaler eller inte så ska du absolut ta med dig dem, och spela! Det är inte alltid det finns annan musik att tillgå och att nöta cymbalspel under ett karnevalståg brukar ge märkbart positiva resultat. Det är ett suveränt träningstillfälle man inte får missa helt enkelt!

Sist men inte minst; att dansa i karnevalståg är oftast en ganska så prestigelös företeelse, i alla fall inom våra ATS-kretsar, så slappna av och ha kul! Steg som du kanske aldrig har dansat förut kan plötsligt dyka upp - det är en naturlig följd av att vi samlas från alla håll och kanter med olika erfarenhet i bagaget. Det är bara att försöka haka på, eller köra på med något annat steg som du känner dig trygg med, eller gå och spela cymbaler en stund vid sidan av. Låt ditt deltagande vara en organisk företeelse, där du flyter in i och ut ur olika grupperingar som du känner för. Huvudsaken är att vi i det stora hela dansar tillsammans.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar