lördag 7 februari 2015

En liten kostymguide

Det som väldigt många fastnar för när de ser ATS är de fantastiska kostymerna. För oss som till vardags är vana vid och dresserade till måttlighet är ATS-kostymen befriande tvärtemot. Man kan verkligen hänge sig åt färg och excess. Här kommer en liten guide i hur du kan sätta ihop din egen ATS-kostym, för förr eller senare när du börjat dansa så kommer du att behöva en :)

Kostymen består av haremsbyxor/pantaloons, vida kjolar (mellan 10-25 yards i nedre omkrets), choli/topp, mynt-bh/väst, bälten, sjalar och smycken. På huvudet blommor eller turban.

Det allra viktigaste är inte kjolen som många kanske tror, utan byxorna. Du kan ha byxor utan kjol över, men inte kjol utan byxor under, för det tar bort för mycket från dansens karaktär eftersom benen inte ska synas när kjolarna flyger upp. Så är du inte helt bekväm med att bära kjol går det alldeles utmärkt med endast haremsbyxor. Alternativ kan vara att bära någon form av panelkjol eller öppen banjarakjol ovanpå byxorna. Banjarakjolar passar också utmärkt att ha ovanpå de vanliga kjolarna.

Öppna banjarakjolar ovanpå 25 yard skirts och haremsbyxor.
Foto: Sofie Justesen

Haremsbyxor/pantaloons

Haremsbyxor, eller pantaloons, är vida byxor med resår nere vid vristerna. De ska vara ogenomskinliga och såpass långa att de fluffar ut över fötterna när du står. Megafashionstock är en pålitlig återförsäljare som säljer haremsbyxor i standardvidd (ungefär 1 meter per ben på vidaste stället) i många olika färger till mycket överkomligt pris. Dessutom finns det möjlighet att specialbeställa längd. Man får utgå ifrån var man vill att de ska sitta på höften och sedan mäta längden som behövs för att det ska bli puffigt nedtill. Med tiden kanske du vill ha vidare pantaloons, men dessa är alldeles utmärkta att börja med och räcker långt. Shaila i Tyskland är annars en pålitlig säljare som har pantaloons (och mycket annat!). Det är också väldigt enkelt att sy sina byxor själv. Beskrivning finns här.

Foto: Carin Gäfvert

Kjol

Kjolen ska vara vid, och det vanligaste nuförtiden är så kallade 25 yard skirts. Vidden nedtill möjliggör att man kan drapera och haka upp kjolen på olika sätt (enklast med 15 yard och uppåt). I och med det så blir det effektfullt att ha åtminstone två kjolar samtidigt och man får då också mer volym, mer fluff! Kjolen ska dessutom vara lång, åtminstone till fotknölarna, så att så lite som möjligt av fötterna syns. Att lära sig dansa med lång kjol är en vanesak och kjolupphängningarna slukar längd, vilket kan vara bra att tänka på. En riktlinje är att mäta från var du vill att den ska sitta på höften och ner till golvet.

Riktigt fina kvalitetskjolar hittar du exempelvis hos den välrenommerade återförsäljaren Tribe Nawaar, men då får du räkna med att slutnotan hamnar på det dubbla, delvis pga tullavgiften. Hos Magical Fashions hittar du bland annat de helt fantastiska Aishwarya-kjolarna som är i en klass för sig. Enligt min erfarenhet håller andra så kallade Aishwarya-kjolar inte alls samma kvalitet.

Det går även att hitta kvalitetskjolar inom Europa, hos både Shaila och Devadasi Design (DD samarbetar nu med MF och saluför en del av deras kjolar) - du slipper tull och jag kan rekommendera dem varmt! En annan mycket prisvärd återförsäljare av kjolar som jag kan rekommendera är Dancers World. De är avsevärt billigare, men fortfarande riktigt bra!


Kuchibälten, banjarabälte och bälte med tofsar.
Sammetssjalar och paljettsjalar under.
Olika lager av dip dye-kjolar och jaipurkjolar.
Foto: Carin Gäfvert

Sjalar och bälten

Överst bär man sjalar och bälten. Sjalar kan vara till exempel virkade paljettsjalar, en fin accent till det i övrigt jordnära. Andra passande sjalar är tex i sammet eller en hybrid i stummare tyg med små speglar mm. BellyDance.com är en säljare som jag har goda erfarenheter av och de har allt detta. Sjalar kan man också hitta på exempelvis Indiska.

Bälten markerar höfterna. En bra bas kan vara ett Banjarabälte med speglar. På denna bas kan man gärna fästa tofsar och/eller bollar av garn som man enkelt tillverkar själv. De framhäver höfternas rörelser när man dansar. Ett annat alternativ om man är mer sugen på metall är kuchibälten. Man kan även göra bälten av dörrhängen, torans. Eftersom de är ganska breda kan de vara ett snyggt och lite mer klätt alternativ om man inte bär kjol. Dessa hittar man enklast på Ebay. Fantasin och kreativiteten behöver egentligen inte ha några gränser om man vet vad det är för stil man vill åt. Väldigt mycket kan man skapa själv utifrån vad man kommer över och plötsligt får man ett helt nytt seende när man ser sig omkring.

Foto: Sofie Justesen

Choli/topp/mynt-bh

Upptill bär man vanligtvis en för ATS specialdesignad choli som är öppen i ryggen och således visar hur ryggen och skulderbladen arbetar, vilket är något man gärna vill visa. De finns i lite olika modeller och en tillverkare jag varmt kan rekommendera är Flying Skirts. Cholin sys upp när du beställt den och deras sammetscholis verkar nästan ha livstids hållbarhet både vad gäller färg och form, en helt fantastisk kvalitet som gör att de i längden inte alls är så dyra som det först kan verka. Men, har man tur så kan man ändå fynda lite, för de har en sida där de rear ut cholis till nedsatt pris av olika anledningar och direktlänk dit finns här. En rakare modell utan bystskärning, "Men's choli by Irie Tribal Dance Co.", finns här.

Över cholin bär man oftast en mynt-bh som man enkelt kan göra själv av en vanlig stadig bh som man pryder. Istället för de tunna fuskmynten som är så vanliga i magdansen så använder man riktiga gamla mynt som ger en helt annan tyngd, så kallade kuchi coins. Man kan även sätta på band och annat metalliskt som man hittar, tex halsband i oxiderat silver från Indiska och kuchihängen. Mynt-bh är liksom ett begrepp, det måste inte vara specifikt mynt på den.

Den gemensamma nämnaren här är kuchi!
Dessutom har ett par paketprydnader smugit sig in ;)
Foto: Sofie Justesen
Om man kör med pantaloonstilen så kan det vara snyggt att bära en väst upptill, gärna ovanpå en topp. Ett tips på hur man enkelt kan göra sin egen choli/topp finns här.

Västen kan man enkelt göra själv enligt samma princip som mynt-bh:n; man kortar helt enkelt av en vanlig väst och syr på diverse bling.* Tribe Nawaar har också fina västar som kan användas på olika sätt.

Det är inget tvång att visa magen, men det ger en fin distinktion att dela upp i över- och underkropp och alla kroppar som bär oss genom livet förtjänar att få synas. Som en mellanvariant kan man bära en meshbody om man känner sig obekväm med att vara helt bar, eller drapera med smycken som på bilden härintill. Då får man ändå den uppdelade effekten man vill åt.

Om man bär mynt-bh/blingväst bör man harmoniera detta genom att också bära bälte samtidigt, och tvärtom. En liten film om detta finns här. En generell regel inom ATS är dock att ju mer desto bättre, ta vara på det när du har chansen!


Smycken

I ATS använder man tyngre smycken än vad som används i traditionell magdans. Tänk oxiderat silver och genuina gamla smycken från nomadfolk i Nordafrika, Indien och Afghanistan. Halsband, armband och ringar i mängd. Emellanåt så finns det en hel del smycken på exempelvis Indiska som passar perfekt! En liten kort film om smycken hittar du här.Hår/huvud

I håret sätter man ofta tygblommor, eller så kan man bära turban. Turban var det första modet inom ATS som har fått en nytändning och numera kan de göras i många olika varianter. Turbanen är ingen mössa utan viras på nytt inför varje föreställning. Någon form av turban kan passa om man har kort hår, vill ha en mer traditionell stil eller om man bär haremsbyxor och väst. Det sistnämnda ger en enhetlig stil lite som Aladdin. Blommor hittar man i de flesta affärer och de kan även fästas i kort hår om man använder rejält med hårspray så att klämmorna får fäste, se bilden nedan. Har man längre hår sätter man upp det till en liten knut eller liknande innan man fäster blommorna eftersom man vill att nacken och halslinjen ska synas.

Blommor fastknipsade i kort hår!
Foto: Sofie Justesen

Makeup & bindi

Avslutningsvis bör du bära en makeup som kompletterar din utstyrsel och är anpassad för sammanhanget. I pannan sätter du en bindi, ett pannsmycke som i ATS-vågen numera finns i en massa varianter, gärna stora och gnistrande med stenar. Du fäster dessa bindis med hudlim, tex Mastix. En liten film om makeup och bindis för ATS finns här. Vill du ha fler handfasta tips och råd om detta, samt tips på hur du kan haka upp kjolarna och vira turban, så har jag satt ihop en spellista här.

Sådärja. Nu har du såpass på benen så att du kan sätta ihop din egen kostym. Men, som så många av oss som varit med ett tag vet; detta är bara början. För vad som är speciellt med ATS-kostymeringen är att den inte är satt till en specifik uppsättning. Man tenderar att samla på sig flera byxor, flera kjolar, ja flera av allt och sedan är möjligheterna att mixa och matcha oändliga! Om du har tålamod att vänta på att det du är ute efter ska dyka upp, så kan jag tipsa om Preloved Tribal. Det är en facebookgrupp för andrahandsförsäljning av allt möjligt kostymrelaterat privatpersoner emellan och en säkerhetsventil för dig själv också om något av det du har inte kommer till användning. Den svenska motsvarigheten heter För-älskade dansprylar.

... och här hade jag tänkt bädda in lite inspirerande filmklipp där man kan se kostymering i stilarna som jag beskrivit ovan, med betoning på pantaloonstilen eftersom den inte syns lika ofta, men eftersom det av någon anledning inte går så länkar jag till en spellista här :)

Bindis!

* Tack till Marek för tipset!

2 kommentarer:

 1. Wow, vilket jättebra inlägg, Berenike! Nu har jag fått lära mig massor av bra saker om ATS-kostymen! :) <3 Kram från Mia Ståhl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia, vad roligt att höra! Det var precis min förhoppning, att kunna hjälpa till och vägleda den som är ny. Det är därför jag samlar hela kostymen i ett inlägg, så att man ska slippa bedriva detektivarbete om vilka delar som ingår och var man kan hitta info om dem. Det är kanske lite mastigt att ta del av alltihop i ett svep, men jag tänker att det kan vara ett inlägg att återvända till flera gånger :)

   Lycka till och hoppas att du får det riktigt roligt med ATS:en i ditt liv!
   Kram!

   Radera