onsdag 8 april 2015

Sy dina egna pantaloons!

Pantaloons, vida puffiga byxor, är en väsentlig del av ATS-kostymen. Du kan ha dem både som de är eller tillsammans med kjolar över (läs mer om kostymen här). De döljer benen och om de är i en avvikande färg eller ett iögonfallande mönster kan de ge en riktig wow!-effekt när eventuella kjolar flyger upp. Har du enbart pantaloons så är det extra snyggt om de är riktigt puffigt vida i benen, alltså runt 150 cm per ben. Minimum kan man säga är omkring en meters benvidd oavsett.

Att sy dem själv kräver inte mycket sömnadskunskaper alls. Här kommer jag dela med mig av ett sätt som förutom att det är enkelt går snabbt att göra. Grundidén är två rör som man syr ihop och jag brukar klippa ur en grenböj också för att minska tygansamlingen som annars kan bildas runt höfterna om man vill ha riktigt vida byxor. På så vis slipper man pysslet att plätera :) Mönstret är beprövat och funkar fint på tyger upp till 150 cm bredd, vilket ger lika vida ben. Med ett tyg i den bredden blir det dessutom minimalt med sömmar eftersom man inte behöver skarva för att få tillräcklig benvidd.

Blockprintpantaloons i tunn bomullsvoile, ca 110 cm benvidd.
Perfekt tyg på sommaren när det är varmt, eller för en lätt
packning när du ska ut och resa.

Blockprintpantaloons i bomull, ca 110 cm benvidd.

Blockprintpantaloons i bomull, ca 110 cm benvidd.

Blockprintpantaloon i bomullsvoile, ca 110 cm benvidd.


Blockprintpantaloons i tunn
bomullsvoile, ca 110 cm benvidd

Pantaloons i satin,
150 cm benvidd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

Välj ett tyg som har ett fint, gärna tungt och följsamt fall och som inte kommer att haka fast i dina övriga kläder när du dansar. Eftersom hela benvidden i den här beskrivningen är kvar nere vid vristerna för maximalt puff över fötterna så är det en fördel om det inte är för tjockt (dock undviker man genomskinliga tyger inom ATS). Ett lite stadigare tyg hjälper å andra sidan till att ge kostymen mer volym, lite som en krinolin. När du beräknar hur mycket tyg som kommer att behövas, räkna ihop:

•  benlängden från där du vill att de ska sitta på höften och ner till golvet
+ puffmån så att de puffar ut över fötterna när du står stilla (ca 1-2 dm)
+ de centimetrar som behövs för resårkanalerna nere vid fötterna och upptill. Kom ihåg sömsmån!

Om tygets bredd räcker till en benvidd så behöver du längden du får ihop ovan x 2.Dela av tyget så att du har två lika stora delar i den längd du räknat ut att du behöver. Vardera tygbit ska se ut ungefär som på bilden ovan. Lägg delarna på varandra och ha koll på utsida och insida av tyget om det skiljer sig så att du inte råkar få två högerben om du klipper böjarna olika ;) 
Klipp ut böjar för grenen beroende på hur djup gren du vill ha. Se till att innerbenlängden (b) blir densamma på båda sidor. Spara tillräckligt mycket upptill (a) så att de inte sitter för trångt i slutändan (a x 2).
Börja med att sy ihop benen var för sig (b mot b) så att du får två rör. Sy sedan ihop dem i grenböjen. Gör eventuellt justeringar för linningen så att fallet blir snyggt och sätt i resår upptill och nere vid vristerna (c). Klart! :D

Pantaloons med ca 120 cm benvidd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar