fredag 30 januari 2015

En liten cymbalguide

Som ATS®-dansare så är du samtidigt instrumentalist eftersom fingercymbaler är en nära sammankopplad del av dansen. Det kan vara en utmaning att spela med dem i början, men när man väl har vant sig så brukar det vara svårt att tänka sig att vara utan. Det är bra att börja med dem redan på ett tidigt stadium så att du lär dig att spela och dansa parallellt. På så vis undviker du den tröskel som många som väntar till senare upplever.

Vilka cymbaler ska man då införskaffa? Vilka är bäst? Ett svar på den frågan är att de du använder är bäst. Det spelar ingen roll hur exklusiva de är om de inte används. Det gäller alltså att hitta cymbaler som du tror att du kommer att trivas med.

Cymbaler finns i en uppsjö olika modeller och fabrikat, alltifrån väldigt enkla till väldigt exklusiva. De kan vara släta eller ornamenterade, stora eller små, och ha ett hål i mitten eller två skåror, till exempel. Storleken och om de har hål eller skåror är ett par basala saker som man kan ha i åtanke när man väljer cymbaler. När det gäller storleken så brukar det vara enklare att spela med lite mindre och lättare cymbaler om man är ovan, så det kan vara en bra idé att börja med det.

Sedan är frågan om man ska välja de som har ett hål eller två skåror? Cymbaler med skåror kan man dra en bredare resår genom, vilket gör att de sitter stadigare och blir mer stabila att spela med. I de med ett hål får man oftast bara igenom en smal resår, som i kombination med det enda hålet gör att de lätt vobblar när man spelar. Ofta säljs de enhåliga cymbalerna med en rund resår som gärna vill rulla av fingrarna. Om du köper sådana, byt ut den resåren mot platt resår, gärna så kallad babyresår som är mjukare. Resåren ska också sitta såpass hårt att fingertopparna blir lite blåaktiga efter en stund, för att inte riskera att cymbalerna flyger av när du dansar. De kan bli riktiga projektiler om det vill sig illa.

Så återstår då frågan var man får tag på dem? Fingercymbaler är ju inte direkt något som finns i närmsta butik, såvida man inte har en väldig tur. Här i Sverige är vi i princip hänvisade till nätet, även om man kan hitta enklare cymbaler på vissa håll. Jag spelade länge på små enhåliga cymbaler som jag köpt i ett litet skrymsle som numera är Kairo Bazaar om jag inte tar fel. Cymbaler har de i alla fall.

En världsledande tillverkare av cymbaler är Saroyan och hos dem finns ett stort utbud att välja bland. På deras hemsida blir man, om inte förr, också varse cymbaler som instrument, eftersom det vid varje modell finns ljudfiler så att man kan provlyssna på hur de låter. Det kan skilja sig åt ganska mycket, och en bidragande faktor till om du kommer att vilja använda dem är också om du gillar ljudet. Större och tyngre gjutna cymbaler har ett mer kraftfullt ljud än de som är mindre och lättare, och de i silver har ett lite högre och skarpare ljud än de i mässing. Det kan nämnas att det är Saroyan som tillverkar de specialdesignade cymbalerna som FCBD® har, och den modellen är i princip densamma som Afghanis i mässing.

Tyvärr så är det lite knepigt att beställa från Saroyan och frakten med tull som brukar tillkomma gör att slutnotan blir hög. Som tur är så finns det andra ställen som för åtminstone en del av deras cymbaler. BellyDance.com är en tillförlitlig återförsäljare som både har ett urval av Saroyans cymbaler, liksom cymbaler från en annan stor tillverkare, Turquoise International, samt flera ospecificerade cymbaler av enklare typ. Shaila i Tyskland (rekommenderas varmt!) för också cymbaler från både Saroyan och Turquoise, och dessutom cymbaler i trä från Magus Obiero som dykt upp på senare tid. De sistnämnda har jag ännu inte testat, men de känns helt klart intressanta. Dels för ljudet som borde bli lite mer kastanjettlikt, dels för att man kanske kan spela med dem hemma utan att plåga sin omgivning alltför mycket ;)*

Så för att sammanfatta det hela: storlek, typ av hål för resåren och hur de låter, om det finns möjlighet att kolla upp det. Nu är det bara att bege sig ut på jakt!

Förr eller senare blir resåren gammal och behöver bytas ut också. På bilden syns
några olika cymbaler från Saroyan på väg att få ny resår :)


* vill man dämpa ljudet på sina vanliga cymbaler så kan man också trä på mfflar, små virkade hättor eller liknande. Beskrivningar på hur man kan göra sådana själv finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar